051 69.02.48

Info jeugdopleiding KSV De Ruiter

Missie

De jeugdopleiding (J.O.) van KSV De Ruiter heeft als missie om het beste uit haar jeugdvoetballers te halen. Elke jeugdspeler verdient de kans om zich om haar/ zijn niveau individueel te ontwikkelen. Om dat te bereiken stellen we alle trainingen op volgens een jaarplan, gebaseerd op welbepaalde voetbalthema’s die op regelmatige basis herhaald worden.

KSV De Ruiter wil ook de kwaliteit van de opleiding jaar na jaar verbeteren. Daarvoor begeleiden twee coördinatoren Joeri Debusschere en Filip Comptaert de jeugdopleiding. Op hun beurt wil KSV De Ruiter de trainers bijscholen door het organiseren van welbepaalde vormingsmomenten en clinics. De sportieve begeleiding gebeurt op een pedagogisch en educatief verantwoorde manier in een aangename, familiale en uitdagende omgeving waarin de speler centraal staat. D.w.z. dat de individuele begeleiding wordt gestimuleerd tijdens de groepstrainingen.

Als ultiem doel heeft de J.O. om zoveel mogelijk eigen opgeleide jeugdspelers te laten doorstromen naar het 1ste elftal.

Visie

KSV De Ruiter biedt een J.O. aan volgens het individueel niveau waarin elke jeugdspeler zich optimaal kan ontwikkelen, waarbij inzicht, intelligentie, techniek, snelheid (van uitvoering), een gezonde winnaarsmentaliteit en communicatie (op en naast het veld) de pijlers zijn.

 1. Via een aanbod van bijscholingen, clinics e.d. verbeteren we het niveau van de opleiders.
 2. We onderbouwen de J.O. op een pedagogische en wetenschappelijk verantwoorde manier volgens een plan met vaste eindtermen, aangepast aan de actuele noden, behoeften en ontwikkelingen van het moderne voetbal.
 3. We volgen alle spelers d.m.v. evaluaties, om op die manier het beste uit elk individu te halen. (zie bijlage)
 4. Via de gedragscode (zie bijlage) brengt de J.O. educatieve en ethische waarden bij zoals fair-play, discipline, inzet, orde respect voor mede- en tegenspelers en collectief denken.

Lifestyle

“Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een leuze die we in de J.O. willen integreren. Het vormen van jeugdspelers houdt namelijk een aantal extrasportieve zaken in zoals:

 1. Fair play en respect
  Alle wedstrijden worden aangevat om ze te winnen. Gezonde agressiviteit is een vereiste maar dit dient steeds in het teken te staan van fair play en respect voor tegen- en medestanders, de technische staf, de wedstrijdleiding en het publiek. Racisme en discriminatie worden bij KSV De Ruiter niet getolereerd. Zie het charter antiracisme.
 2. Voeding, alcohol en drugs
  • Neem voor de training geen volledige maaltijd meer. Een lichte brood- en/of fruitmaaltijd met lichte yoghurt volstaat.
  • Voor de wedstrijd moet je, afhankelijk van het aanvangsuur, een evenwichtige en gezonde maaltijd nuttigen. Het opnemen van koolhydraten zoals brood, rijst, aardappels, pasta’s, peulvruchten en sommige groenten- en fruitsoorten is daarbij essentieel.
  • Drink dagelijks voldoende water en drink tijdens de wedstrijd- en trainingsdagen geen koolzuurhoudende dranken.
  • Beperk het gebruik van suikerrijke frisdranken (cola, …).
  • Binnen de club gebruik je geen alcoholische dranken en drugs. Ook buiten de club vermijd je als jonge topsporter alcoholgebruik en hou je je ver van drugs.

  Indien we signalen ontvangen of symptomen zien van drugsgebruik of van overmatig alcoholverbruik zullen we niet aarzelen om op te treden.

 3. Rust
  Zorg voor voldoende (nacht)rust. Tijdens de slaap vindt herstel van lichaam en geest plaats. Het is zelfs een periode van groeien. Tenminste 8 à 9 uren onafgebroken slaap zijn noodzakelijk. Na een gezonde nachtrust ben je immers overdag fitter.

Speelgelegenheid

Binnen de jeugdwerking streven we ernaar om iedereen zo veel mogelijk speelgelegenheid te geven. Elke jeugdspeler, die de trainingen volledig bijwoont en niet geblesseerd is, krijgt over het volledige seizoen minsten 50% speelgelegenheid.

De spelers vragen altijd de toestemming aan hun trainer indien zij wedstrijden willen betwisten buiten clubverband. (schoolwedstrijden, zaalvoetbal, testwedstrijden, …) Indien wordt vastgesteld dat een speler gaat trainen of spelen bij een andere ploeg zonder toestemming te hebben gevraagd, wordt hij/zij onmiddellijk geschorst.

Bewaking en naleving

De missie en visie van de jeugdwerking worden bewaakt door de Technische Verantwoordelijke Jeugdopleiding Filip Comptaert en de coördinator Joeri Debusschere . Dit brengt met zich mee dat alle sportieve zaken, problemen of vragen van spelers of ouders rechtstreeks bij deze mensen aangekaart moeten worden.

terug naar boven